MÁTE VE TŘÍDĚ AGRESIVNÍHO, NEKLIDNÉHO A VZDOROVITÉHO ŽÁKA?

 

Rozsah kurzu: 6 vyučovacích hodin

Anotace:

  • Řešení afektivní a instrumentální agrese u žáků včetně šikany (odlišení pedagogické intervence u obou druhů agrese, vedení rozhovoru, utváření náhledu, práce se třídou prostřednictvím komunitního kruhu a skupiny, využití práce s rodiči).
  • Neklidný a nesoustředivý žák (modifikace chování, usměrňování, zklidňování, monitorink, navození změn v chování, sebeinstruktáž, rozvíjení sociálních dovedností pomocí interakčních cvičení a her).
  • Emocionální potíže u žáků s projevy strachu a úzkosti (projevy s dopadem na školní výkon, obrané reakce, zvládání emocionálních nesnází, využití technik postupného nácviku, uvolňování napětí kontrolovaným dýcháním a relaxaci).
  • Žák s projevy opozičního a vzdorovitého chování (systematického zpevňování a upevňování každého žádoucího chování, klidné reagování, důsledně, stručně vysvětlit důvody požadavku, které opakujeme maximálně dvakrát, nabídnout možnost výběru, oznámit důsledky nežádoucího chování, po přistoupení na požadavek učitele nastupuje usmíření a pochvala).